پوست

کلاژن چیست | فواید و نحوه ساخت کلاژن

همین حالا جلوی آینه بروید و دستتان را روی پوست صورتتان بکشید!

بادقت به خطوط چهره مثل خط لبخند و خط اخم یا حتی چروک‌های اطراف چشم نگاه کنید. دنیای سلامت و زیبایی پوست و مو با سرعت بالایی رو به پیشرفت و تغییر است و هر روز حجمی از اطلاعات بی‌نظیر در اختیارمان قرار می‌دهد تا بیشتر مراقب جوانی و شادابی‌مان باشیم.

حتی اگر اهل بحث‌های درمان و زیبایی پوستی یا انواع روش‌های جوانسازی نباشید، احتمالاً در تبلیغات مختلف درباره کلاژن شنیده‌اید و حالا این سؤال برایتان پیش‌آمده که کلاژن چیست و چه تأثیری در سلامت و جوانی پوست دارد. بسیار خب، اگر آماده پیداکردن جواب سؤالاتتان هستید، با ما همراه شوید تا مفصل درباره جوان‌تر شدن پوستمان با کمک کلاژن صحبت کنیم.

کلاژن چیست؟

کلاژن که در انگلیسی Collagen نوشته می‌شود؛ در اصل از زبان یونانی گرفته شده و معنای چسب دارد. در زیست‌شناسی قضیه فرق دارد، چون کلاژن یکی از پروتئین‌های بدن انسان است که به‌صورت طبیعی تولید می‌شود.

 

کلاژن در بافت اصلی پوست بدن، استخوان‌ها، دندان‌ها، ماهیچه‌ها، تاندون و رباط‌ها جای گرفته و به دلیل بافت پروتئینی در طیف وسیعی از روش‌های درمانی هم استفاده می‌شود.

انواع کلاژن در بدن

بر اساس یافته‌های پزشکی بدن انسان شانزده مدل مختلف کلاژن در لایه‌های مختلفش دارد که هرکدام وظیفه‌ای خاص بر عهده دارند. معروف‌ترین کلاژن موجود در بدن، کلاژن‌های پوست است که مانع از پیری زودرس، پوست خشک و هرگونه چین‌وچروک می‌شود. در نتیجه با تحریک بدن به ساخت همین مدل کلاژن می‌توان مانع از پیری پوست شد. به همین خاطر است که بارها شنیده‌اید کلاژن برای داشتن پوستی سالم و شاداب ضروری است. به زبان ساده، کلاژن تأثیر مستقیمی در کشسانی پوست صورت داشته و به‌عنوان اصلی‌ترین پروتئین بدن شناخته می‌شود که پوست را شاداب، جوان و سرحال نگاه می‌دارد. تاثیر تغذیه روی جوش صورت نیز در مقاله جداگانه بصورت تخصصی بررسی شده است که میتوانید مطالعه نمایید.

همان‌طوری که تا اینجا گفتیم، کلاژن نوعی پروتئین طبیعی در لایه‌های میانی بدن است. حضور کلاژن در پوست منجر به شکل‌گیری فیبروپلاست‌های پوستی یعنی “شبکه فیبری” پوست می‌شود تا به‌مرور سلول‌های مرده پوست جایشان را به سلول‌های جوان‌تر بدهند و شما چهره‌ای شاداب، جوان، شفاف و درخشان داشته باشید.

انواع کلاژن در بدن

کلاژن ابتدا به‌صورت پروکلاژن و با ترکیب دو آمینواسید اصلی یعنی پرولین و گلایسین به‌صورت طبیعی در بدن ساخته می‌شود. پس کلاژن در بدن و لایه‌های پوستی یافت می‌شود، ولی با افزایش سن میزان تولید آن در بدن به‌مرور کم و کم‌تر می‌شود.

اگر می‌خواهید شدت این روند را کاهش دهید، باید برنامه غذایی‌تان را تغییر داده و به سمت مصرف خوراکی‌هایی بروید که به روند کلاژن‌سازی بدن کمک کند یا در نهایت از پودرهای آماده کلاژن موجود در داروخانه‌ها مصرف کنید. البته راه‌حل سوم هم مراجعه به کلینیک زیبایی و انواع روش‌های درمانی است که در پاراگراف‌های بعدی به آن نیز اشاره کردیم.

تأثیر کلاژن در جوان‌سازی پوست

همان‌طوری که تا اینجا متوجه شدید کلاژن یکی از مفیدترین پروتئین‌های بدن است که با شبکه‌ای از فیبرها تأثیری مستقیم در شفافیت و شادابی پوست دارد. مقاله تاثیر بیوتین روی ناخن را میتوانید در این زمینه مطالعه نمایید.

این پروتئین مفید که به‌صورت طبیعی در بدن تولید می‌شود، به پوست خاصیت کشسانی داده و آن را شفاف و سرحال نگه می‌دارد. علاوه بر خطوط مختلف روی صورت، یکی دیگر از مهم‌ترین عوارض کاهش کلاژن در بدن خشک‌شدن پوست و ازدست‌رفتن این حالت ارتجاعی است.

پیری و کلاژن

حالا یک سؤال مهم! قبل از شروع درمان بد نیست که با دلایل کاهش تولید کلاژن در بدن نیز آشنا شویم، شاید بتوانیم این روند کاهشی را متوقف کنیم!

چرا تولید کلاژن در بدن کم می‌شود؟

گفتیم که افزایش سن روند تولید کلاژن در بدن را کاهش داده که این خودش یکی از عوامل اصلی افزایش چین‌وچروک و البته خشکی پوست است. از دیگر عواملی که تأثیر مستقیمی در کاهش کلاژن‌سازی دارند، باید به مصرف بیش از حد کربوهیدرات و انواع شکر مصنوعی اشاره کرد. مصرف این دو ماده غذایی روند طبیعی بدن در ساخت کلاژن را دچار اختلال کرده و تأثیر مستقیمی روی این روند کاهشی دارد. ژل ضد آفتاب SPF 50 حاوی ویتامین ث پریم میتواند در بلند مدت تاثیر خوبی روی کلاژن سازی پوست داشته باشد.

همچنین، قرارگرفتن بیش از اندازه در معرض نور خورشید، سیگار و برخی بیماری‌های خودایمنی مانند لوپوس نیز در میزان ساخت طبیعی کلاژن در بدن تأثیر مستقیمی دارد و آن را به‌شدت کاهش می‎‌دهد.

برای کلاژن‌سازی چه غذاهایی بخوریم؟

بعد از آشنایی با کلاژن و نقش به سزایی که در سلامت و جوانی بدن دارد، بسیاری به دنبال تغییر برنامه غذایی‌شان می‌روند و می‌خواهند بیشتر از محصولات طبیعی و ارگانیکی مصرف کنند که به میزان کافی کلاژن داشته باشد. به همین خاطر، در این قسمت لیست کامل از غذاهایی برایتان آوردیم که منبع خوبی از کلاژن هستند

  • سوپ استخوان
  • ژلاتین
  • گوشت سفید (مرغ و ماهی)
  • سفیده تخم‌مرغ
  • جوانه گندم، کلم و قارچ
  • فلفل‌دلمه‌ای
  • انواع لبنیات
  • عدس
  • کاکائو

چه موادی در کلاژن سازی تاثیر دارد؟

برخی موارد بهداشتی نیز وجود دارد که به کلاژن سازی پوست کمک میکند، از جمله میتوان به سرم ویتامین ث پریم اشاره کرد. برند هایی مانند الارو هم محصولاتی مرتبط دارند.

مشاهده لیست محصولات الارو

مصرف کلاژن دارویی یا درمان به کمک دستگاه؟!

برخی دیگر هم برای روند سریع‌تر کلاژن‌سازی به دنبال دارودرمانی هستند و می‌خواهند از انواع پودر کلاژن استفاده کنند. برای این دسته از دوستان علاوه بر پودر کلاژن‌سازی (قابل ‌حل شدن در آب، آبمیوه و ماست) روش‌های درمانی به کمک دستگاه مانند میکرونیدلینگ، لیزردرمانی، پیلینگ شیمیایی، مزوتراپی و پی آر پی نیز پیشنهاد می‌شود تا با مسئولیت خودشان از دستگاه‌های کلاژن ساز استفاده کنند و خیلی سریع‌تر از روند رژیم غذایی به نتیجۀ دلخواهشان برسند.

کلام آخر

در این مقاله با کلاژن به‌عنوان یکی از پروتئین‌های مهم بدن آشنا شدیم، ولی متأسفانه با افزایش سن و برنامه غذایی اشتباه روند ساخت کلاژن طبیعی در بدن متوقف می‌شود. برای جلوگیری از این روند تغییر برنامه غذایی و برخی روش‌های درمانی به کمک دستگاه را پیشنهاد دادیم تا در صورت تمایل درباره آن‌ها بیشتر تحقیق کنید.

کلاژن پروتئین اصلی بدن است که به پوست خاصیت کشسانی داده و تأثیر مستقیمی در شفافیت و شادابی آن دارد. به همین خاطر بسیاری از بانوان و آقایان به دنبال روش‌های کلاژن‌سازی هستند که در این مقاله مفصل به آن‌ها اشاره کردیم. امیدواریم از نکته‌هایی که گفتیم، به‌خوبی بتوانید استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا